Funktionsbeskrivning är en enkel beskrivning framtaget av Springerklubben för att se hur den unga spanieln är jaktmässigt. 2008 är startdatum på allvar för Funktionsbeskrivningen även om en massa hundar redan är beskrivna. Testet har arbetats fram under en 10-års period. Men det är 2008 som det sjösattes på allvar av Springerklubbens styrelse och en mängd nya beskrivare utbildas.
Ingen träning krävs och hunden skall vara från 6 månader upp till 18 månader Även äldre hundar kan beskrivas, men då det är de naturliga, ännu opåverkade egenskaperna man vill testa så är åldern en faktor. Hundarna behöver inte vara tränade alls. Lite inkallning är dock en fördel, då hundarna är lösa en hel del under beskrivningens gång. Men alla hundar kan vara med oavsett kunskapsnivå från förarens eller uppfödarens sida.
Om det är möjligt så skall man beskriva hela kullen samtidigt. Då kan uppfödaren få en väldigt bra fingervisning om kullen blev som planerat. Och det är dessutom så kul för valpköparna att se kullsyskonen samlade.
Ingen bedömning sker utan man fyller bara i den ruta som bäst beskriver vad hunden gjorde i varje enskilt moment. Inget är rätt eller fel.
Varför skall man då beskriva sin Springer? För ägaren är det både intressant och bra att veta vilka egenskaper hunden har, man kanske skall använda hunden i jakt, då är det bra att veta vad hundens styrkor och svagheter är. Man kanske bara har tänkt att ha min hund som sällskapshund men det är ändå intressant att se vilka egenskaper hunden har. För uppfödaren är det ovärderligt att se hur kullen blev. Man planerar och lägger ner så mycket arbete på att göra rätt kombination, då vill man även utvärdera och se hur resultatet blev. För rasen i stort är det livsviktigt att vi börjar att utvärdera våra hundars naturliga arbetsegenskaper. Om man dessutom går på MH-Mentalbeskrivning med sin hund, så har man verkligen gjort en stor insats för sin ras.
Att beskriva en hund tar ca 45 minuter. En testledare följer varje ekipage runt hela beskrivningsbanan och talar om vad som skall hända och hur ägaren skall agera. Det man gör är att kasta en dummy och ser om hunden griper, hur hunden griper, om hunden vill lämna av till sin ägare. Man kastar en dummy går en bit släpper hunden och ser om hunden kommer ihåg att det är en dummy kastad, och om den kommer ihåg var. Man kastar ett vilt och ser hur nyfiken hunden är att undersöka viltet om den tar upp det. Man ser hur hunden agerar när den släpps lös (fältarbete) utan påverkan av sin ägare. Man kollar även om den vill simma och hur den agerar när andra hundar arbetar. Inga svåra saker utan bara kul för hunden.
Under hela beskrivningen så följer beskrivaren med och antecknar i sitt protokoll vad hunden gör. Han/Hon prickar i ett standardiserat protokoll med 5 rutor för varje moment eller test. Det är intensitetsskala så om hunden gör mycket så hamnar det i ruta 5 om hunden gör lite så hamnar det i ruta 1.
När beskrivningen för din hund är avklarad så får du ditt protokoll och beskrivaren förklarar vad som hände. Du kan även ställa frågor till beskrivaren om det är något som är oklart eller du inte förstår. Du kan även be om tips för ditt fortsatta arbete med din hund.
Funktionsbeskrivningar kan anordnas av Springerklubben centralt, SK's Avelskommitté, SK's lokalavdelningar, Hanhundsägaren eller kanske mest vanligt, Uppfödaren som tar kontakt med en beskrivare som kommer hem och beskriver hela kullen.
Det krävs INTE mycket mark, ca 200x 200 meter av naturmark, ej kortklippta gräsmattor. Under Juni till Augusti krävs det att det är inhägnat typ fårhage. Under resten av året går det bra var som helst. Man måste ha tillstånd av markägaren att vara där. Det måste finnas tillgång till en sjö eller annat vatten, på relativt nära håll. Det måste vara såpass djupt att hundarna kan simma och det skall vara enkelt att gå, i ej stenhällar, eller svåra kanter. Innan beskrivningen börjar så vallar man av området, för det skall inte vara naturligt förekommande vilt i marken.
Max 10 hundar på en dag kan beskrivas.
Vill du veta mer så gå in på www.springerklubben.org Där hittar du vem som är beskrivare mm.
Från början var det ett verktyg för raserna inom Svenska Brukshundsklubben, men tanken har alltid varit att alla raser skall kunna använda denna beskrivning. Därför finns det inget rätt eller fel utan man beskriver bara vad hunden gör, sedan är det upp till rasklubben att själv ta fram idealdiagrammet för just sin ras. Men genom årens lopp har MH utvecklats och förändrats så att det är ett mycket bra verktyg för alla raser.
Ingen träning krävs men hunden skall vara minst 12 månader och helst inte äldre än 18 månader. För det är den bästa åldern att beskriva hunden, när den är tillräckligt gammal för att klara av testet och inte så gammal att den har för mycket livserfarenhet. Men är hunden äldre så går det också bra. Det enda som man kan träna på innan är inkallning, eftersom hunden är lös i vissa situationer och det är bra om hunden är van att ha dragkamp med en leksak/trasa.
Om det är möjligt så skall man beskriva hela kullen samtidigt. Då kan uppfödaren få en väldigt bra fingervisning om kullen blev som planerat.
Varför skall man då beskriva sin Springer? För ägaren är det både intressant och bra att veta hur ens egen hund beter sig i en oförutsedd situation. För uppfödaren är det ovärderligt att få reda på hur kullen blev som man så noga planerade. För rasen är det livsviktigt. Om vi inte beskriver många hundar så har vi inte en aning om hur vår ras framskrider rent mentalt. Och de mentala egenskaperna är i allra högsta grad ärftliga. Om man INTE medvetet avlar på bra temperament så kommer man att förlora de egenskaperna som gör en Springer till en så trevlig hund. Om man förutom MH, dessutom funktionsbeskriver hela kullar så har man en bra bild av hur kullen blev både i de mentala bitarna och de grundläggande jaktliga delarna. Sedan kommer självklart Grundprov & Jaktprov som är ännu bättre att utvärdera de jaktliga egenskaperna. Men MH & Funktionsbeskrivning skall/behöver man inte träna till, utan alla kan deltaga oavsett egen kunskapsnivå.
Att beskriva en hund tar ca 45-60 minuter. Hunden går genom en ”bana” som består av att först hälsa på publiken som hela tiden följer med. Sedan hälsar hunden på provledaren som hjälper föraren genom hela ”banan” och talar om exakt vad som skall ske och hur man skall agera som förare. Sedan får hunden leka med en kul trasa. Man går vidare och hunden får springa efter en liten hare (trasa på ett snöre). Efter det leker en människa en bit bort med en leksak och vill hunden så får den springa dit och leka lite. Nästa stopp är lite tråkigt för hunden, för man står bara still i några minuter och gör ingenting. Nu är det dags att se hur hunden reagerar när något plötsligt dyker upp, en overall far upp framför hunden och man ser hur den löser det. Hunden får massor av tid och uppmuntran att se att overallen inte var farlig och man är noga med att se till att hunden får avreagera, att den har accepterat att overallen inte är farlig. N ästa sak som händer att lite kedjor dras på en korrugerad plåt för att se om hunden reagerar på oväntade ljud. När hunden är klar med kedjorna, tittat, luktat etc så går man vidare till näst sista testet. Det är två spöken(helt vitklädda människor) som sakta rör sig mot hunden. Vid en viss given punkt vänder de sig om och står still, då kan hunden i lugn och ro hälsa på spökena. När spökena är vederbörligen kontrollerade av hunden så återstår bara det sista testet. Då får hunden leka med roliga trasan igen och man avlossar skott för att se om hunden är skottberörd.
Under hela ”banan” så följer beskrivaren med och antecknar i sitt protokoll vad hunden gör. Han/Hon prickar i ett standardiserat protokoll med 5 rutor för varje moment eller test. Det är intensitetsskala så om hunden gör mycket så hamnar det i ruta 5 om hunden gör lite så hamnar det i ruta 1. Om det är bra med ruta 1 eller 5 avgör rasklubben för inte vill man att en Rottweiler och en Springer spaniel skall bete sig lika. Det som är bra för en Rottweiler kan vara dåligt för en Springer.
När beskrivningen för din hund är avklarad så får du ditt protokoll och beskrivaren förklarar vad som hände. Du kan även ställa frågor till beskrivaren om det är något som är oklart eller du inte förstår.
MH anordnas på alla Brukshundsklubbar över hela landet. Det kan vara svårt att komma med så ibland får man vänta ett tag innan man får gå. Även en hel del rasklubbar anordnar MH. Uppfödaren kan boka bana och funktionärer och beskriva sin egen kull.
Mer info hittar du på http://www.brukshundklubben.se/ och sedan klickar du dig vidare till ”Tävlingar & Prov” eller håll utkik på Springer Östras hemsida http://www.springerostra.se/ under ”Mentalbeskrivning” eller ”program xxxx"
© 2014 Lindcroft Kennel. Producerad av Madelene Ljungkvist